Nieuw huis, nieuwe vloer?

Ben jij van plan om een nieuw huis te kopen of heb je wellicht net een nieuw huis gekocht? Dan is de kans groot dat je aan het nadenken bent over een nieuwe vloer. Met zoveel smaken is het lastig om door de bomen het bos te zien, dus wij helpen je alvast een eindje op weg met een aantal tips.

Begin met je eindpunt

Wat wil je eigenlijk bereiken met je nieuwe vloer? Moet het vlek/krasvrij blijven ondanks je huisdieren/kinderen? Ga je voor lichte muren, dan valt lichte vloer af. Ga je voor donkere muren, dan valt een donkere vloer af. Door alvast na te denken of het type gebruik van de vloer vallen er vaak al meerdere opties af, zo blijven de beste opties over.

Wat is je budget?

Vloeren komen in allerlei maten en soorten, maar kunnen ook qua prijzen heel erg verschillen. Dus voordat je begint te dromen over een marmer stenen vloer, denk ook na over wat je maximale budget is voor een nieuwe vloer. Hiermee kom je dan al snel op wat voor jullie de beste opties zijn, doordat die qua prijs overblijven.

Welke kleuren ga je gebruiken?

Vloeren moeten complementair zijn aan de rest van je interieur, dus denk na over welke kleuren je muren worden en welke kleuren je meubels hebben of gaan zijn. Maak bijvoorbeeld een pinterest board aan waar je interieurs kan bewaren die matchen met jouw smaak, kijk naar de vloeren die daar gebruikt zijn en dan heb je al een goede richtlijn.

Type vloeren

Als je bovenstaande op een rijtje hebt kan je dit gaan leggen naast de mogelijke typen vloeren:

Tegels
Overal te gebruiken, makkelijk schoon te maken, beschadigen niet zo snel.
Kan wel “koud” aanvoelen en lijken, plus ga je voor een patroon kan het snel druk zijn.

Laminaat
Erg betaalbaar, makkelijk te leggen en schoon te maken. Wel vrij gehorig.

Linoleum
Erg betaalbaar, duurzaam, geluiddempend en makkelijk schoon te houden. Je lijmt het echter vast, dus je kunt het niet verhuizen en beschadigingen zijn niet te repareren.

Tapijt
Makkelijk te leggen, warm aan je voeten en geluiddempend. Nadeel is dat het erg vlekgevoelig is en veel stof vangt en vasthoudt.

Gietvloer
Een gietvloer en is een hele gave, strakke vloer. Het is een dure optie, maar is sterk, waterdicht, duurzaam en goed schoon te houden. Je kan hem echter niet meenemen naar een ander huis in de toekomst.

Parket
Een dure, maar wel hele mooie optie. Erg duurzaam, goed te onderhouden en overal te leggen. Parket is wel krasgevoelig, kan verkleuren en niet waterbestendig.